Čo s vlasmi po zime?

Aj keď sa kalendárna zima ešte neskončila, v polovici februára nastáva u človeka tzv. biologická jar. Toto obdobie je pre ľudský organizmus dosť kritické a človek je viac zraniteľný. Tradičná čínska medicína v tomto čase napríklad odporúča pôsty, očistné kúry a pod. Je to obdobie znovuzrodenia a okrem potreby očistenia, tak človek začína pociťovať potrebu regenerácie. Po špeciálnej starostlivosti túžia aj naše vlasy. Po zime často bývajú zničené a vysušené, preto by sme im mali venovať trochu viac pozornosti ako inokedy. Samozrejme aj slnko dokáže s vlasmi poriadnu neplechu – o tom však inokedy.

 

Veľa žien si nevie vlasový rituál predstaviť bez množstva kozmetiky a rôznych olejčekov. Typickým príkladom je napríklad kokosový olej, na ktorý mnoho slečien nedá dopustiť. Jeho celkom zaujímavým avšak lepšie vtierateľným ekvivalentom je konopný olej. Tento zázrak možno skôr poznáte pri starostlivosti o pleť a rôznych kožných problémoch, poradí si však aj s vlasmi. Obsahuje esenciálne mastné kyseliny a veľa iných, pre vlasy prospešných látok, ktoré majú regeneračné, antibakteriálne a zvláčňujúce účinky. Pomáha napríklad pri svrbení vlasovej pokožky, pri raste ale tiež zabraňujú štiepeniu končekov.

 

Konopná vlasová starostlivosť  

Konopný olej je teda vhodný pre jemné a poškodené vlasy, vlasy unavené po chemickej úprave a podobne. Suchá pokožka, ktorá zvykne svrbieť ocení najmä „konopnú“ masáž. Vtieranie oleja do hlavy po zmývaní pomáha proti lupinám a rozštiepené končeky zastraší zábal. Je pravda, že rozštiepeným končekom sa už veľmi pomôcť nedá, konopný olej však zabezpečí aby sa neštiepili a nelámali viacej.

 

Pri zábaloch sa olej votrie do vlasov, zabalí do uteráka a nechá pôsobiť podľa potreby, resp. času. Po pôsobení cez noc, vidieť zmenu kvality vlasov hneď. Sú na pohľad krajšie, pevnejšie a lesklejšie. Olej sa samozrejme dá nanášať aj priamo, len na končeky. Nemusíte sa báť mastnoty, krásne sa vpije do vlasov, prípadne sa ľahko vymýva. Skôr naopak, po veľmi častom (dennom) používaní, zvykne vysušovať. Preto by sa ako každý olej ani tento nemal používať každý deň a občas je potrebné ho vystriedať nejakým iným. Vhodná kombinácia je napríklad s jojobovým olejom. Výhodou konopného oleja je, že vlasy nezaťažuje ale zato hydratuje a vlasy sú na dotyk hebkejšie.

 

Konopný olej a nechty

Okrem vlasov sa konopný olej pozitívne prejavuje aj pri nechtoch. Viditeľne zlepšuje kvalitu nechtov a pomáha pri zápaloch v oblasti nechtových lôžok. Takisto dokáže preliečiť pleť. Pozor však na veľmi suchú pokožku, môže ju ešte viac vysušovať.

 

Pri vlasoch aj nechtoch sa dokonca odporúča tiež jeho vnútorné požívanie. Ak vám samotný olej nevonia – konopný olej sa napríklad zvykne pridávať do cestovín či rôznych zeleninových šalátov. Ak radi experimentujete s jedlom, určite ho aspoň vyskúšajte.

 

Nešťastnou nevýhodou tohto zázraku je jeho zápach, niektorí si naň ťažko zvykajú, iným zas vonia po orieškoch. A taktiež si treba všímať reakcie tela, žiadny olej nemusí sadnúť hneď všetkým. Ak s vlasmi po používaní konopného oleja nie ste spokojná, netreba hneď zatratiť všetky oleje. Niektorým vyhovuje viac vššie spomínaný kokosový alebo jojobový olej.