Rakytníkový olej - spoznajte jeho účinky

Zistite všetko, čo potrebujete vedieť o používaní oleja zo semien rakytníka a mnohých výhodách starostlivosti o pleť, ktoré môžete z tejto zložky získať. Rakytníkový olej sa už dlho používa v starovekých a tradičných liečebných postupoch a dostal sa aj na scénu starostlivosti o pleť.

Čo je to rakytníkový olej?

Rakytník rešetliakový ( Hippophae Rhammoides ) je rastlina, ktorá sa vyskytuje v celej Európe a Ázii a je známa svojimi výraznými jasne oranžovými bobuľami. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, rastlina sa v skutočnosti nenachádza pod vodou, ale na piesočnatých dunách alebo pláňach.

Rakytníkový olej používaný v produktoch starostlivosti o pleť môže byť buď zo semien, alebo z bobúľ – každý ponúka trochu iné výhody. Olej zo semien rakytníka sa zvyčajne extrahuje metódou lisovania za studena.

Táto technika má niekoľko fáz, vrátane:

  • Separácia semien – tu sa oddeľujú semienka rakytníka od dužiny bobúľ buď ručne alebo pomocou stroja.
  • Sušenie semien – semená sa zvyčajne potom sušia, aby sa znížil obsah vlhkosti a uľahčil sa proces extrakcie.
  • Lisovanie za studena – pomocou hydraulického lisu alebo expelerového lisu pri nízkych teplotách sa aplikuje tlak na rozdrvenie semien a extrakciu rakytníkového oleja.
  • Čistenie a filtrovanie – z extrahovaného oleja sa odstraňujú nečistoty a pevné látky, ktoré pomáhajú rafinovať olej.
  • Objavte hlavné univerzálne výhody používania rakytníkového oleja vo vašej starostlivosti o pleť – či už zo semien alebo bobúľ.

5 hlavných výhod rakytníkového oleja pre pokožku

Aj keď sa bobule rakytníka pravdepodobne nedostanú na váš nákupný zoznam, existuje množstvo výhod v starostlivosti o pleť, ktoré semená v týchto plodoch a samotné bobule môžu ponúknuť. Pri použití v produktoch starostlivosti o pleť môžete očakávať hydratáciu, menej zápalov a oveľa viac.

1. Hydratuje a vyživuje pokožku

Rakytníkový olej je bohatý na mastné kyseliny , ktoré sú kľúčovou zložkou ceramidov . Ceramidy sú formou lipidu (prirodzene sa vyskytujúca organická zlúčenina) a zohrávajú významnú úlohu pri udržiavaní prirodzenej bariéry pokožky, ako aj pri uzamykaní vlhkosti v pokožke.

Obsahuje aj iné typy komplexnejších lipidov , vrátane:

  • Fosfolipidy a glykolipidy – zvlhčujú a zjemňujú epidermis (vonkajšiu vrstvu pokožky) a tiež zlepšujú elasticitu pokožky.
  • Steroly – pomáhajú posilňovať prirodzenú bariéru pokožky a znižovať stratu vody cez epidermis.

2. Je bohatý na antioxidanty

Rakytník je silným antioxidantom , ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom, aby sa znížili škody nimi spôsobené a iné environmentálne stresory. Voľné radikály (atómy bez elektrónového párovania) môžu „kradnúť“ elektróny zo zdravých buniek, čo spôsobuje poškodenie kože, ako je suchosť, nerovnomerná pigmentácia a prasknuté cievy.

3. Podporuje regeneráciu pokožky

Rakytníkový olej obsahuje nenasýtenú mastnú kyselinu gama-linolénovú (GLA), príklad omega-6 mastnej kyseliny, vďaka čomu je skvelou zložkou, ktorá pomáha pri oprave a regenerácii pokožky. Ďalšie bioaktívne zlúčeniny v oleji, ako sú flavonoidy a karotenoidy, tiež pomáhajú podporovať regeneráciu kožných buniek.

Regenerácia pokožky je obzvlášť dôležitá pre ľudí, ktorí bojujú s rôznymi kožnými ochoreniami na tvári, ako je rosacea, ekzém alebo akné. S regeneráciou kože sa totiž zrýchli proces hojenia postihnutej kože a môže sa znížiť výskyt jaziev a znamienok.

4. Protizápalové vlastnosti

O oleji je známe, že je bohatý na GLA, ktorá pomáha zlepšiť prekrvenie pokožky. To znamená, že pokožka je lepšie zásobená kyslíkom a nevyhnutnou výživou, takže sa môžu odstrániť toxíny a upokojiť zápal.

5. Zlepšuje tón a textúru pleti

Nenasýtené mastné kyseliny prítomné v rakytníkovom oleji znamenajú, že je skvelou zložkou, ktorá pomáha zlepšiť tón, textúru a tiež štruktúru pokožky. Antioxidačné a protizápalové účinky oleja pomáhajú zvyšovať elasticitu pokožky a tiež odstraňovať toxíny z pokožky, čím podporujú žiarivejšiu pleť.

Často kladené otázky o použití rakytníkového oleja na pokožku

Je rakytníkový olej komedogénny?

Rakytníkový olej je nekomedogénny a preto je nepravdepodobné, že by upchal póry.

Môže rakytníkový olej spôsobiť akné?

Keďže rakytníkový olej je nekomedogénny, je nepravdepodobné, že by spôsoboval akné, pretože má tendenciu neupchávať póry. Keď to hovoríme, je dôležité si uvedomiť, že každý človek vníma produkty a zložky inak. Takže aj keď je nepravdepodobné, že spôsobí upchatie pórov a akné, najlepšie je urobiť si náplasťový test, ak máte citlivú alebo aknóznu pleť.

Môžete si dať rakytníkový olej na tvár?

Áno, rakytníkový olej možno použiť na tvár.

Zafarbí rakytníkový olej pokožku?

Je známe, že rakytníkový olej má oranžový alebo červený odtieň. Pri aplikácii rakytníkového oleja priamo na pokožku môže spôsobiť dočasné zafarbenie. Niektorí ľudia sa rozhodnú riediť svoj rakytníkový olej v niektorom základnom oleji, ako je jojobový olej, aby sa toto riziko minimalizovalo, ale stále sa môžu vyskytnúť škvrny.

Ako používať rakytníkový olej na pokožku

Pevne veríme, že používanie kvalitných produktov starostlivosti o pleť s obsahom rakytníkového oleja je najlepším spôsobom, ako využiť jeho vlastnosti. Niektoré z našich najpredávanejších produktov sú vyrobené s použitím tohto oleja, preto sme si povedali, že vám ich (znovu) predstavíme.

Rakytníkový olej v cene od 5,35€

Bio olejový extrakt pomáha zachovávať pružnosť a elasticitu a je mimoriadne vhodný na starostlivosť aj o jemnú detskú pokožku. Výborne regeneruje aj po opaľovaní a osvedčil sa pri starostlivosti o kožu po zahojených popáleninách a drobných kožných poraneniach.

Vďaka prirodzenému obsahu vitamínu E a karotenoidov, ktoré majú schopnosť podporovať upokojenie pokožky, oceníte rakytníkový olej Saloos aj pri starostlivosti o pokožku so sklonmi k akné či lupienke. Pomáha regulovať prebytočnú tvorbu mazu a môže poskytnúť výraznú hydratáciu a úľavu.

Rakytník orange sprchový olej v cene od 5,35€

Relaxačný olej s extraktom rakytníka rešetliakového, osviežujúcou pomarančovou a grepovou silicou šetrne zmýva pot aj nečistoty.

Rakytník prispieva k regenerácii suchej, presušenej a inak problematickej pokožky, upokojuje ju a zvláčňuje. Hydratuje a pomáha zachovávať zdravý vzhľad pokožky.

Rakytník orange olej do kúpeľa

Harmonizujúci olej s rakytníkom na jemné a šetrné umývanie pokožky bez nadmerného odmastenia a vysušenia. Olej prispieva k regenerácii suchej, presušenej a inak problematickej pokožky, ktorú upokojuje a zvláčňuje. Citrusové esenciálne oleje môžu priaznivo pôsobiť pri únave, strese a vyčerpaní.

Bio karité Balzam z rakytníka rešetliakového

Prispieva k upokojeniu a normálnemu stavu pokožky, svojimi unikátnymi účinkami jej poskytuje ochranu pred voľnými radikálmi. Vhodný je aj na vrásky. Výborne regeneruje pokožku po opaľovaní, zahojených popáleninách a drobných poraneniach. Saloos rakytníkový balzam je bez parfumácie, takže vám poslúži aj na starostlivosť o pokožku malých detí.