Začnite rok ruka v ruke s Lunou

Prvý týždeň v novom roku sa končí a s ním končí aj vzrušenie a nádej na splnenie väčšiny vašich novoročných predsavzatí. Tento rok budem jesť zdravo a veľa cvičiť... Prestanem fajčiť a ponocovať... Zmením sa na ranné vtáča... Naozaj tomu veríte? Alebo sa držíte povedačky: „Nik mi toho toľko nedá, koľko si ja sľúbim!“? A väčšinou to dopadne presne naopak. Spávať budete chodiť ešte neskôr ako minule a vstávať tiež. Česť svetlým výnimkám s pevnou vôľou, smrteľníci ako ja vám závidia.

Čo ale ak naozaj tú zmenu chcete? Ako sa namotivovať, ako začať a hlavne ako si to zjednodušiť? Jednoducho. Sledujte Mesiac.

 

Určite ste si všimli, že Luna dokáže okrem prílivu a odlivu ovládať aj vašu náladu, či dokonca telo. Ak nie, iba ste sa nad tým zrejme nezamysleli. Stačí si všímať svoje telo počas jednotlivých fáz Mesiaca, o znameniach ani nehovorím. Nie je to však také jednoduché ako to na prvý pohľad vyzerá. Na internete existuje množstvo stránok, ktoré túto problematiku rozoberajú na drobné. Jeden by sa z toľkých informácií zdemotivoval. Preto vám prinášame pár základných rád, inšpirovaných knihou Pod vplyvom Luny.

Mesiac vo svojich fázach

Najjvýraznejšie je vplyv Mesiaca na človeka možné sledovať v priebehu jeho štyroch fáz, ktorými prechádza. Z prázdnej oblohy narastá až do splnu, a potom sa znovu stráca. Každá fáza vplýva na naše telo a psychiku inak, preto je dobré sa tieto zákonitosti naučiť a skamarátiť sa s nimi. 

NOV = detox 

Fáza Novu nastáva vtedy, keď sa Mesiac nachádza medzi Zemou a Slnkom, a teda ho na oblohe nevidíme. V tomto čase prevláda krátke obdobie intenzívnych vplyvov na ľudí. Mesiac čochvíľa „zresetuje“ a začne nový cyklus. Preto je aj pre ľudí vhodné v tomto čase začať odznova. Detoxikačná schopnosť tela dosahuje svoj vrchol, takže pôst v tomto období napomôže predchádzať mnohým chorobám.

DORASTAJÚCI MESIAC = priberanie látok 

Už pár hodín po Nove, začíname na oblohe pozorovať úzky kosáčik, ktorý postupne dorastá do Splnu. Mesiac vtedy „priberá“ a tak isto sa správa aj naše telo. Všetko, čo v tomto čase naše telo prijme, naberá dvojnásobný účinok. Bohužiaľ to neplatí len pre zdravú výživu a doplnky a iné posilňujúce látky pre organizmus – dvojnásobne na vás pôsobia aj sladkosti a tučné jedlá.

SPLN

Mesiac teraz vidíme v celej svojej kráse a jeho vplyv je najsilnejší. Veľa ľudí v tomto čase ťažko zaspáva alebo sa budí. Rany silnejšie krvácajú, byliny nazbierané v tento deň majú väčšiu účinnosť a narastá aj počet kriminality a dopravných nehôd ale aj pôrodov.

UBÚDAJÚCI MESIAC = zbavovanie látok

V tomto období sa lepšie darí operáciám a hojeniu rán. Taktiež domáce práce idú ľahko od ruky a rovnako dobre sa chudne.  Ak Luna práve ubúda, sú úspešnejšie všetky opatrenia smerujúce k zbaveniu škodlivín.

Mesiac a starostlivosť o telo

Rovnako užitočné je naučiť sa všímať si znamenia, v ktorých sa Mesiac nachádza. Dobré je kúpiť si Lunárny kalendár, kde sú všetky potrebné typy a triky väčšinou napísané ku konkrétnemu dňu. My vám však vypíšeme tie najzákladnejšie rady, ktoré sa naozaj oplatí pri starostlivosti o svoje telo dodržiavať.

Starostlivosť o problematickú pleť

  • Zábaly a masky na tvár zamerané proti nejakému nedostatku (vyrážky, jazvyčky, fľaky,..) sú účinnejšie v ubúdajúcom Mesiaci
  • Krémy, dodávajúce potrebné vitamíny zas v dorastajúcom Mesiaci
  • Na starostlivosť o pleť je najvhodnejší kozorožec

Starostlivosť o vlasy

  • Ak chcete mať krásne, husté vlasy, strihajte sa len na Leva alebo Pannu
  • Kúra pre posilnenie vlasov: dávajte si zostrihovať konce vlasov každý mesiac od februára do augusta v dňoch Leva. V tomto období rozšľahajte 1-2 celé vajcia a vmasírujte ich po umytí do vlasov. Nechajte krátko pôsobiť a potom opláchnite teplou vodou a nakoniec studenou vodou. Toto uskutočňujte 1-2 krát týždenne.
  • Vlasy strihané na Pannu si dlhšie udržia tvar a prirodzenú krásu. To isté platí aj o trvalej ondulácii.
  • Ak je to možné nestrihajte ani neumývajte vlasy v dňoch Rýb. Vtedy sa viac tvoria lupiny.
  • Na Raka a Strelca sú zas vlasy nepoddajnejšie a strapatejšie.
  • Najvhodnejší čas na depilovenie chĺpkov je počas ubúdajúceho mesiaca. Trvalo sa vraj zbavíte chĺpkov ak ich odtránite 18. júna.

Starostlivosť o nechty

  • Strihanie a opilovanie nechtov sa odporúča v dňoch Kozorožca. Vtedy nechty ostanú tvrdé a odolné. V tieto dni preto strihanie nepremeškajte.
  • Ďalšia rada je, že nechty by sa mali strihať vždy v piatok po západe slnka.
  • Ak chcete upraviť zle zarastajúce nechty – nestrihajte ich pri ubúdajúcom Mesiaci.
  • Naopak, starostlivosť o nechtové lôžko je v dňoch ubúdajúceho Mesiaca účinnejšie.

Ak vás tieto "mesačné čary" zaujali, určite si zaobstarajte nejaký ten Lunárny kalendár, v ktorom nájdete aj typy na stravovanie, záhradku a podobne a pustite sa do nového, krajšieho a plnohodnotnejšieho roka. Predsalen život v súlade s prírodou je oveľa krajší a veselší. 

 

Aj keď oneskorene, PF 2014 :)